Tips voor Betere Legkippen
Legkippen houden schenkt in de eerste plaats veel plezier, maar regelmatig een lekker vers eitje geeft toch extra voldoening.Eieren rapen, het is elke dag een beetje spannend. Zelf hou ik reeds meer dan 20 jaar kippen. Vroeger in grote getallen en verscheidenheid, momenteel schenkt een bescheiden toompjes kippen me veel voldoening, en voldoende lekkere eitjes. Ondertussen ben ik er achter gekomen wat de bepalende factoren zijn voor een goede productiviteit bij legkippen en ook dat de legkip het eerste jaar goed doet en de jaren erop is dat veel minder.
De keuze van een goed legras
Sommige kippenrassen zijn speciaal gefokt voor het leggen van veel eieren. In de moderne kippenkwekerij is het de normaalste zaak dat hybride kruisingen bijna elke dag een ei dienen te leggen. Dit alles verloopt weliswaar onder optimale kunstmatige omstandigheden. In de tuin mag je al best tevreden zijn als een goed legras tussen de 250 en 300 eieren per jaar zal leggen. Zelf mag ik ervaren dat de Leghorn en Bonte Leghorn een zeer goed legras is, met een vrij constante leg tot wel 300 witte eieren per jaar. Naast de Leghorn zijn in de handel vooral hybride kippen de bruine en zwarte legkippen zeer gekend als goede legrassen (bv. de soorten Isa Brown, Redco en Harco). Bij de zwaardere legrassen zijn “Bleu de Landes, Sussex, Koekoek en Poulet de Ferme populair als mooie en goede legkippen. Wij geven de voorkeur aan Australorp, Mechelse Koekoek (echte Mechelse Koekoek is moeilijker te vinden) Bressekippen, de oude legrassen die beter leggen op de eerste 3 jaar, deze laatste 3 rassen zijn vlees en legkippen.