You cannot copy content of this page

Tips voor Betere Legkippen

Legkippen houden schenkt in de eerste plaats veel plezier, maar regelmatig een lekker vers eitje geeft toch extra voldoening.Eieren rapen, het is elke dag een beetje spannend. Zelf hou ik reeds meer dan 20 jaar kippen. Vroeger in grote getallen en verscheidenheid, momenteel schenkt een bescheiden toompjes kippen me veel voldoening, en voldoende lekkere eitjes. Ondertussen ben ik er achter gekomen wat de bepalende factoren zijn voor een goede productiviteit bij legkippen en ook dat de legkip het eerste jaar goed doet en de jaren erop is dat veel minder.

De keuze van een goed legras

Sommige kippenrassen zijn speciaal gefokt voor het leggen van veel eieren. In de moderne kippenkwekerij is het de normaalste zaak dat hybride kruisingen bijna elke dag een ei dienen te leggen. Dit alles verloopt weliswaar onder optimale kunstmatige omstandigheden. In de tuin mag je al best tevreden zijn als een goed legras tussen de 250 en 300 eieren per jaar zal leggen. Zelf mag ik ervaren dat de Leghorn en Bonte Leghorn een zeer goed legras is, met een vrij constante leg tot wel 300 witte eieren per jaar. Naast de Leghorn zijn in de handel vooral hybride kippen de bruine en zwarte legkippen zeer gekend als goede legrassen (bv. de soorten Isa Brown, Redco en Harco). Bij de zwaardere legrassen zijn “Bleu de Landes, Sussex, Koekoek en Poulet de Ferme populair als mooie en goede legkippen. Wij geven de voorkeur aan Australorp, Mechelse Koekoek (echte Mechelse Koekoek is moeilijker te vinden) Bressekippen, de oude legrassen die beter leggen op de eerste 3 jaar, deze laatste 3 rassen zijn vlees en legkippen.

De juiste voeding is belangrijk

Als alleseters hebben kippen nood aan een gezonde evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging. Te vette kippen leggen niet ! Te weinig uitloop en te veel eten zorgt voor te vette legkippen en belemmert de leg. Een goede granenmengeling aangevuld met voldoende groenvoer is ideaal. Zorg indien mogelijk, voor een groene omgeving met veel uitloop. Water ! Voorzie in voldoende en vers drinkwater. Je moet weten dat eieren voor ongeveer 70% uit waterbestaan en dus veel vocht wegnemen bij de kip. Eén dag zonder water kan genoeg zijn om de leg een periode te onderbreken.

De leeftijd legkippen?

Kippen zijn een wonder van de natuur, maar zeker geen eierfabrieken zonder vervaldatum. In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 a 6 jaar. Jonge kippen zijn legklaar vanaf 18 tot 20 weken oud.

Natte poten zijn slecht voor de leg

Kippen zijn geen eenden en houden niet van modderpoelen en waterplassen. Want hierdoor krijgen de dieren natte en koude poten, zeker niet ideaal voor de gezondheidstoestand van onze kippen. Bovendien krijg je via de modderpoten ook nog bevuilde nesten en eieren. Het aanbrengen van verhakseld hout in de kippenren, kan eventueel een snelle oplossing bieden.

Zorg voor een goed kippenhok

Een prima kippenhok dient vooral als schuil- en slaapplaats, maar is ook de beste plaats om goede legnesten te voorzien. Een kip zal haar eieren bij voorkeur steeds op dezelfde plaats leggen. Jonge kippen kan je eventueel wat sturen en lokken, door een vals ei in het voorziene legnest te plaatsen. Een aangenaam legnest vul je met houtschilfers, hooi of stro. Hierdoor is er ook minder kans op gebroken eieren.

Maar wist je ook dat…. ?

Het aantal uren daglicht bepalend is voor de leg. Een minimale daglengte van 10 uur zou noodzakelijk zijn. Hoe meer licht , hoe meer eieren. Het is dus perfect normaal als sommige kippen tijdens de winter stoppen met leggen.   Kippen tijdens de rui geen eieren leggen. Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst,  gaan onze kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.   Kippen elke dag een uur later hun eitje leggen Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te produceren. De volgende dag gebeurt hetzelfde en zodoende wil een kip elke dag een uurtje later haar ei kwijt  ????   Bloedluizen bij kippen de leg doet stoppen Bloedluizen verschuilen zich overdag in spleten en kieren van het kippenhok en ’s nachts gaan ze bloed zuigen bij onze kippen. De kippen hebben daar veel last van en raken onderkomen. De leg gaat fel achteruit of stopt helemaal. Het inzetten van roofmijten (de natuurlijke vijanden) is soms een goede manier om de bloedluizen volledig te laten verdwijnen.