You cannot copy content of this page

De kwartel, Japanse kwartel

De kwartelDe kwartel: Nederlandse naam, Japanse kwartel, zijn Latijnse naam is Coturnix japonica. Een Japanse kwartel is ongeveer 18-20 cm. Kwartels zijn er in verschillende kleuren.

 • wildkleur,
 • bruin pastel wild
 • bruin wild
 • crème en nog enkele andere kleuren.

Hun broedduur is ongeveer 16 tot 18 dagen. De Japanse kwartel behoort tot de familie van de fazantachtigen.

Kwartels kweken

kwartel kuikensDe Japanse kwartels zijn op 6 a 7 weken geslachtsrijp. We plaatsen best 1 kwartel haan per 4 of 5 hennen. Op deze manier verkrijgt men een goede vruchtbaarheid. Deze kwartels zitten graag onderaan in een voliere. Kwartels worden soms in veel te kleine hokken gestopt met alle nare gevolgen.

Kwartel hen en haan

kwartel haan en hen

 • Een haan kan men gemakkelijk herkennen bij wildkleur. Een bruine keelvlek en de borst lichtbruin.
 • De hen is meestal egaal gekleurd met lichte strepen en de borst gepareld.

Kwartel kweekkoppels

Plaats kweekkoppels in goede omstandigheden in hun hok. De kwartels zullen de komende acht maanden voor veel eieren zorgen. Men kan gemakkelijk 250 eieren per hen rapen. U kan de leggende hennen gemakkelijk controleren. Plaats ze in individuele kooien en controleer de kwaliteit van de eieren. Bij het leggen, produceert de kwartel altijd het zelfde soort eieren. Via deze controle is het bijzonder gemakkelijk om niet leggende hennen te herkennen. Deze hennen vervangen is minder simpel. Kwartels verdedigen hun territorium en indringers worden niet getolereerd. Vaak worden nieuwe hennen afgemaakt door de andere kwartels. Het is aangeraden de nieuwe hennen ‘s avonds erbij te voegen.

Kwarteleieren in de wintermaanden

Tijdens de wintermaanden, hebben de kwartel hennen ongeveer 18 uren licht nodig om eieren te blijven leggen. Een goede hygiene is belangrijk voor gezonde kwartels. Kwartels in de rui heeft tot gevolg dat de leg even zal stilliggen. 

Verse kwarteleieren

verse kwarteleierenKwarteleieren zijn erg lekker en worden bijzonder gewaardeerd door kinderen. Sommige beweren dat ze anti-allergeen zijn. Ze zouden bijzonder werkzaam zijn in het genezingsproces bij ziektes. Verse eieren kan u bij ons bekomen, hier reserveren.

Bevruchte kwarteleieren

De eieren zullen een bevruchtingspercentage hebben van ongeveer 80%. Het leggen van de eieren gebeurt meestal in de avond. De eieren worden opgeslagen in een frisse ruimte van ongeveer 15 graden en een luchtvochtigheidsgraad van 60 %. Een kelder is de ideale bewaarplaats voor bevruchte eieren. Opgepast als het te droog wordt, want dan loopt het eiwit doorheen de schaal. De kwarteleieren bewaren kan best niet langer dan 15 dagen voor ze in de broedmachine worden gelegd. Eieren die te klein, te groot, te rond of te ovaal zijn kunnen niet in de broedmachine of onder de kloek. Deze eieren kunnen best als verse eieren verkocht worden voor consumptie. Een ideaal ei voor de broedmachine weegt ongeveer 12 gram met een lengte van 34 mm en een diameter van minimaal 25 mm. Natuurlijk kunnen de eieren variëren volgens de verschillende hennen. Een goede selectie zal meestal het resultaat ten goede komen. Bevruchte eieren kopen. Kwarteleieren zijn bruin, wit, zwart gevlekt op een witte achtergrond. Deze kleurschakeringen beïnvloeden kwaliteit en de vruchtbaarheid van de eieren niet.

Hoe kwarteleieren bewaren

De bevruchte kwarteleieren worden altijd met de punt naar beneden geplaatst, dit om de luchtzak in het ei niet te schaden. Men kan best krassen vermijden in de schaal. De kwarteleieren kunnen best een plateau voor eieren worden gerangschikt. Bestellen van kwarteleieren is bij ons soms mogelijk. Onze dieren hebben een buiten en binnenhok en worden met de hand grootgebracht.De plateau met eieren kan men best schuin plaatsten 30° of meer. Deze kan men best 2 maal per dag verplaatsen. Sommigen kiezen ervoor om de eieren een kwart draai te draaien in wijzerzin om te vermijden dat het eigeel aan het membraan blijft kleven. De kwarteleieren moeten twee maal per dag gedraaid worden. Dit alles moet bijzonder voorzichtig gebeuren om te vermijden dat we de draden niet breken die het eigeel op hun plaats houden.

Een broedmachine kiezen

Vooraleer we de kwarteleieren in de broedmachine kunnen plaatsen. Laat best de broedmachine 24h op de juiste temperatuur draaien. De broedmachine voor kwartels moet worden ingesteld op 37.8 graden op het niveau van de eieren.In de broedmachine moet een vochtigheidsgraad van ongeveer 53 % behouden worden tijdens de eerste 14 dagen. De laatste 2 dagen mag de vochtigheid op 58 %. Dit zal het uitkippen te vergemakkelijken.

Het uitkippen van de kwartels

Vanaf de 14de dag mogen de kwarteleieren niet meer worden gedraaid. De kwarteleieren mogen nu worden verplaats in de uitkiplade of in een uitkipkast waar de kuikens kunnen uitkomen. De geboorte gaat door van de 16 de tot en de 19 de dag. Na 16 dagen in de broedmachine worden de kuikens geboren.

 •  5 % van de kwartelkuikens kipt uit op de 16de dag.
 • 20% kwartelkuikens kipt uit op de 17de dag.
 • 60 % kwartelkuikens kipt uit op de 18de dag.   
 • 5 % kwartelkuikens kipt uit op de 19de dag.

Een pas geboren kwartel kuiken weegt ongeveer 8 gram bij de geboorte. De kuikens mogen rustig 24u tot 36u in de uitkipkast drogen.

De kuikens uit de uitkipkast nemen

Natuurlijk gaan we de kwartels voorzichtig uit de uitkipkast nemen. De kuikens mogen nu gesorteerd worden, kuikens met afwijkingen bek, poten of geen levenslust. Een afwijkende vochtigheidsgraad kan de oorzaak zijn van misvormingen.

Tip voor het uitkippen van kwartels te vergemakkelijken

Om het uitkippen van de kwartelkuikens te vergemakkelijken, kan men vanaf de 14de dag een zuuroplossing van 8 % toevoegen. Maximum twee soeplepels per liter water. Het zuur effect zal verdampen vanaf 35 graden. Deze zal de kalk van de schaal omzetten in CO2. Dat zal de schaal breekbaarder maken. Keukenazijn met 5 of 8 % zuurtegraad voldoet prima voor deze actie. Deze oplossing is zonder gevaar zolang je maar de dosis respecteert. De kunstmoeder moet een temperatuur hebben van 38 graden door het gebruik van een warmtelamp met infrarood 150w een kweeklamp in aluminium of andere warmtebronnen die door een thermostaat worden geregeld.

De leeftijden en de beste temperaturen

 • Geboorte 38°
 • 2 de dag 36°
 • 3 de dag 34°
 • 4 de dag 32°
 • 5 de dag 30°
 • 6 de dag 28°
 • 7 de dag 26°
 • 8 ste dag 24°
 • 9 de dag 22°
 • 10 de dag 20°
 • 12 de dag 19°
 • 14 de dag 18° Deze temperatuur mag men 3 tot 4 weken aanhouden om de groei te bevorderen.

Drinkbak voor kwartels

Best het water niet naast de voeding plaatsen. Zo maken de kwartels er graag een knoeiboel van. Drinknippels zijn zeker een aanrader. Een verlichting is noodzakelijk in de kunstmoeder en functioneert 24 op 24. Kwartels die licht missen gaan een piramide vormen waarbij de onderste kuiken zullen stikken. Een kleine lamp van 18w volstaat. Na 10 dagen hebben de kwartels hun pluimen en verdragen ze gemakkelijk 20°. De kunstmoeder kan nu ontsmet worden. Het is steeds interessant om de mooiste exemplaren te behouden. De kuikens mogen met meel gevoederd worden tot de leeftijd van 1 maand.

Ongedierte

Opgelet dat de kwartels geen bezoek krijgen van ratten, muizen die zijn dragers van diverse ziektes.

Vragen

Vragen of tips. Door onze ervaring kunnen wij u materiaal aanraden of afraden. Broedmachines ervaring vind u op onze site terug.

Beschikbaarheid of vragen

3 + 14 =