Bloedluis, rode bloedmijt, rode vogelmijt.

Bloedluizen bij kippen echter is deze parasiet geen luis maar een mijt. Rode bloedluis en bloedluis zijn veel gebruikte termen, maar de juiste term is rode vogelmijt of rode bloedmijt.

Overdag vind je zelden een rode vogelmijt op een kip. Na gemiddeld zeven dagen leggen de mijten eitjes en twee tot drie dagen later is de volgende generatie geboren. Op die manier neemt hun populatie explosief toe. Volwassen vogelmijten kunnen maandenlang zonder voedsel leven, zo kunnen ze een periode waarbij je hok leegstaat toch overleven.

Hoe ziet rode vogelmijt eruit?

De kleur varieert van grijs tot bruin en rood. Wanneer de mijt zich net met kippenbloed gevoed heeft, is ze helderrood. Met het blote oog is ze moeilijk te zien (een volwassen mijt is max. 1 mm groot). Overdag verschuilt ze zich in spleten en kieren, op donkere plaatsen in het hok, meestal kort bij de slaapplaats van de kippen. ’s Nachts komt ze bij de kippen bloed zuigen.

Bij een broedende kip zit de rode bloedmijt meestal onder de kip, dit is de ideale broedhaard voor de rode bloedmijt. Na enkele dagen ziet men zo de kip verzwakken. Dit kan heel gevaarlijk zijn voor de broedende kip en moet zeker behandeld worden om een sterfgeval te vermeiden.

Hoe kan je rode vogelmijt ontdekken?

Door een mijtenval te maken en te plaatsen. Je neemt een ronde elektriciteitsbuis uit plastic (ong. 10 cm lang). In dit buisje leg je een stukje golfpapier (zoals de binnenverpakking van een rol beschuit). Je rolt het papier op tot het in het buisje past. Dit buisje hang of leg je onder de zitstokken.

’s Ochtends, als de mijten van de kippen komen, zoeken ze een schuilplaats voor overdag. Die vinden ze in de golfjes van het papier in het buisje. Als je ’s middags het karton uit het buisje haalt en openvouwt, zie je of er mijten in het hok zitten en krijg je een idee van hun aantal.

 

Wat zijn de symptomen van rode vogelmijt?

De rode mijten zuigen ’s nachts bloed bij de kippen en dat zorgt voor onrust in het hok. De kippen willen ’s nachts niet meer gaan zitten op de stok en blijven staan. Als er veel vogelmijten zijn, willen de kippen soms het hok niet meer in.

Na een tijdje zien de veren er ruw en verward uit en raken de dieren door bloedarmoede verzwakt. Het resultaat: vermagerde kippen met een fletse kamkleur en meestal stoppen ze ook met leggen. In het ergste geval kunnen je kippen sterven.

Wat kan je tegen rode vogelmijt doen?

aangetoond dat een behandeling van rode vogelmijt met pyrethrumextract goede resultaten oplevert. Je gebruikt het product volgens de voorschriften op de verpakking. Wanneer je een kant-en-klare spray of oplossing gebruikt, kies dan voor pyrethrum met onschuldige plantaardige oliën als synergist, bijvoorbeeld katoenzaadolie of raapzaadolie. Herhaal de behandeling na 3 dagen.

Bij het gebruik van gesteentemeel of pyrethrum moet je het dier zelf inwrijven én het product op de schuilplaatsen van de parasieten in het hok verstuiven.

De behandeling van rode bloedmijt

  • Een effectieve behandeling is het dierenverblijf behandelen met een stoomreiniger . Een goede hygiëne en het hok geregeld met witte kalk behandelen, werkt preventief tegen de bloedluis.
  • Lookpoeder tussen het graan en in het eten geven ook heel goed resultaat. Vergeet vooral de plekken onder de zitstok en in de legnesten niet. Erna kan je alle wanden en kieren en zitstokken verven met droge witkalk. Je kan ook knoflook aan het vers drinkwater toevoegen, natuurlijk minstens dagelijks het drinkwater verversen met de look.
  • Er zijn nu ook roofmijten in de handel, waar we nog maar weinig goede resultaten hebben vernomen, persoonlijk zijn wij voorstander van look en lookpoeder, deze hebben een heel goed resultaat.
  • Het hok behandelen met een verfbrander is ook mogelijk, deze behandeling is natuurlijk gevaarlijk maar wel effectief.
  • Doeltreffend is ook Byemite, dit product is uitsluitend te verkrijgen via de dierenarts.

Bij twijfels, altijd een dierenarts consulteren.