Wat zijn kalkpoten.

Kalkpoten bij kippen worden veroorzaakt door de mijt, kalkpootmijt of Cnemidocoptes mutans. De kalkpootmijt is een kleine mijt van +- 1mm die je met het blote ook amper kan zien. Deze kalkpootmijt leeft van het bloed van de kip zoals de rode bloedmijt, De leeft tussen de pootschubben en het hoornig gedeelte van de poot, waardoor de schubben gaan open staan. Bij ver gevorderde kalkpoten is er een wit grijze massa dat zijn de uitwerpselen van de mijt.

Kippen kunnen hier makkelijk besmet raken door andere dieren, door besmette grond of strooisel. Kalkpoten kunnen jeuk en ontstekingen veroorzaken. Ontstekingen van de poten of tenen leiden tot bloedende poten en in het ergste geval laken de poten verlamd of misvormd.

Kalkpoten behandelen.

Nadat je de poten een aantal minuten in een bak met ontsmettingsmiddel Dettol hebt laten weken, kan je voorzichtig met een (tanden)borstel een deel van de korsten verwijderen. Daarna maak je de poten droog en smeer je ze in met een borstel dikke laag vaseline. De vaseline sluit de zuurstoftoevoer voor de mijt af, waardoor deze dood gaat. Herhaal de behandeling om de 2 dagen tot de poten mooi glad zijn.